vrijdag 2 maart 2012

Max Payne 3 (Preview)



Het heeft lang geduurd, maar het vervolg van Max Payne 2 zit er eindelijk aan te komen. Het heeft 8 jaar geduurd, maar wat wil je ook als je een zo goed als perfect spel wilt opvolgen.

Max Payne is één van de meest gekwelde en depressieve gamepersonages ooit. Door zijn werk bij de drugspolitie en NYPD heeft hij veel geliefden verloren, waardoor hij zichzelf tegenwoordig op de been houdt door het overmatig gebruik van drank en pijnstillers. Nee, deze game geeft geen vrolijke kijk in het leven van Max, in Max Payne 3 moet het zonnige komen van de vernieuwde setting.

Ik denk ik noem het maar direct in het begin, Max Payne 3 speelt zich af in het Braziliaanse São Paulo. Deze zonovergoten stad lijkt op het eerste gezicht niet in het Max Payne-universum te passen, wat voorheen bestond uit het regenachtige New York. Maar hoewel de setting inderdaad zonniger is, is de game wellicht duisterder dan ooit tevoren. Het culturele centrum van Brazilië lijkt in veel opzichten op het financiële centrum van Noord-Amerika. São Paulo bevat een compleet spectrum aan verscheidenheden: zowel de rijke corporaties als de arme, gevaarlijkere wijken en alles daar tussenin zijn goed vertegenwoordigd.




Max Payne is naar São Paulo gegaan, omdat zijn maatje Raul Passos hem daar een baan als beveiliger heeft aangeboden. Max werkt al jaren niet meer voor de politie en is in eerste instantie ook niet van plan om naar Brazilië te gaan, maar besluit toch mee te gaan. Hij gaat aan de slag als hoofdbeveiliger van de familie Branco. Daar neemt hij onder andere een rijke vastgoedhandelaar Rodrigo en zijn twee broers onder zijn hoede. Victor, broer één, is een lokale politicus en Marcelo, broer twee, is een hippe en feestende Eurotrash-playboy. Wanneer onder Max zijn dienst Fabiana, Rodrigo’s vrouw, wordt ontvoerd, breekt de hel los. De Comando Sombra-bende zit hier achter en het is nog onduidelijk waarom. Het gaat in ieder geval dieper dan de gemiddelde ontvoering en aan Max de taak om uit te zoeken wat er nou gaande is.

De Max Payne-serie staat erom bekend om als één van de eerste games bullet time op een goede manier toe te passen en uiteraard is dat in het derde deel niet anders. Sterker nog, het ziet er realistischer uit dan ooit dankzij het Natural Motion's Euphoria-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de personages realistischer bewegen, wat vooral tot zijn recht komt in bullet time. Je ziet bijvoorbeeld Max zijn gewicht verplaatsen wanneer je van rechts naar links rent. Ook strekt hij zijn arm naar beneden wanneer je een zijwaartse sprong maakt tijdens het schieten, zodat hij zichzelf opvangt. De impact van de kogels heeft invloed op de manier waarop tegenstanders doodgaan. Als je hen door het hoofd schiet, klappen ze met hun nek naar achteren. Schiet je iemand door zijn rechter heup, dan draait-ie met die heup een kwartslag naar achteren en met z'n linkerarm naar voren. Toevoeging aan de gameplay is dat Max deze keer ook dekking kan zoeken achter verschillende objecten. Lang veilig ben je dan echter niet, aangezien de vijand direct naar je op zoek gaat.


Enigszins in het verlengde van de vorige alinea ligt de grafische kwaliteit van de game. Max Payne 3 ziet er indrukwekkend en sfeervol uit, met de nodige details. Wanneer Max bijvoorbeeld door een plas bloed van een neergeschoten maffioso loopt, laat hij voetstappen achter die niet na verloop van tijd ineens verdwijnen. Ook blijven de lichamen en kogels liggen, als een prachtig stilleven. Zodra er bloed op Max’ lichaam zit of hij geraakt is door een kogel, dan blijft dit effect zichtbaar in cutscenes en de rest van het level. Het zijn kleine details die zorgen voor overtuiging. De bekende stripboekpassages zijn ook weer terug, zei het nu met geanimeerde en flink opgepoetste plaatjes. Leuke toevoeging is dat de originele stemacteur ook voor dit deel getekend heeft, wat in eerste instantie niet de bedoeling was. Zowel hij als Max zijn ouder geworden en dat is goed te horen in de emotie van zijn stem.

De eerste Max Payne werd ooit bekend als een gestileerde film noir-game. Het tweede deel deed dat dunnetjes over en aangekomen bij het derde spel kunnen we concluderen dat we te maken hebben met een neo-noir-game. Op net zoveel punten herkenbaar als verbeterd, inclusief de rauwe stijl die we gewend zijn. Max Payne 3 is vanaf 18 mei verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

 
Reserveer onder andere hier voor:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten