woensdag 22 februari 2012

The Last Story

PAS OP! SPOILERS!

Vrijdag is het zover, dan komt The Last Story eindelijk naar Europa. Waar de Japanners al geruime tijd van de game hebben kunnen genieten, kunnen wij vanaf aanstaande vrijdag aan de slag met deze Japanse RPG voor Nintendo Wii. Deze preview zal waarschijnlijk enige spoilers bevatten, dus wil je blanco kunnen instappen, lees dan niet verder dan hier.

Of hier.

Onder andere hier te reserveren: http://www.freerecordshop.nl/games/last-story-nintendo-wii-0045496401184

The Last Story is een vrij lineaire RPG zonder echte open wereld, maar door de Wii's magere aanbod in dit genre mag dit de pret zeker niet drukken. Het verhaal gaat over een conflict tussen de menselijke inwoners van het eiland Ruli en een ras van orkachtige wezens genaamd the Gurgs.

Je volgt het verhaal van Elza, een wees die samen met vijf andere avonturiers een team vormt van huurlingen. De game begint wanneer de groep op zoek is naar verboden schatten en wordt aangevallen door een leger van ondode soldaten. Elza krijgt op mysterieuze wijze beschikking over een kracht genaamd Gathering en slaat zo de aanval van de belagers af. Op zoek naar een veilige haven reizen zij naar Ruli City, waar zij onderdak vinden in de plaatselijke herberg. Wat zij echter niet weten is dat de actie vanaf dan pas begint, als oorlogsschepen van de Gurgs de stad invallen en Elza verliefd wordt op het nichtje van een hoge pief in de stad.


In The Last Story ligt de focus op het verhaal, hele hoofdstukken worden gevuld met gesprekken tussen Elza en zijn groepsgenoten. Dit gebeurt zowel in cutscenes als tijdens het spelen door. Visueel gezien ziet het er acceptabel uit, rekening houdend met de grafische mogelijkheden van de Wii. De vormgeving van de wereld en de personages is een mix tussen Japanse anime en westerse fantasie en doet enigszins denken aan de stijl van Final Fantasy.

Het innovatieve van The Last Story zit hem in het gevechtssysteem, wat heel direct en tactisch diepgaand is. Een gebruikelijk gevecht begint wanneer Elza met zijn groep dichtbij een vijand komt. De game pauzeert en de camera zoomt wat uit, zodat het overzicht goed te behouden is en vijanden bestudeerd kunnen worden.

Elza en zijn teamgenoten hebben ieder een specialiteit in de vorm van een element, als wind, vuur of het wat vage 'holy'. RPG-fans weten natuurlijk wat dit inhoudt. De vijanden hebben zo hun sterkte of zwakte voor een bepaald element en zodoende kun je je strategie plannen. De speler neemt zelf controle over Elza die, originaliteit troef, een groot zwaard hanteert. Door enkel binnen slagafstand van een vijand te komen, val je aan. In zijn eentje kan hij weinig klaarspelen, dus het is van belang dat hij samenwerkt met zijn teamgenoten om combo's te maken. Uiteraard blijven vijanden niet stil staan om afgeslacht te worden en zo is het dienst om goed op te letten wat zij gaan doen.

Naast deze directe manier van aanvallen is er ook het meer technische magiesysteem. Elza's teamgenoten kunnen bijvoorbeeld vuurballen schieten, maar het kost tijd om deze op te roepen en na het vuren is er een korte rustperiode. Als het personage in deze tijd wordt aangevallen begint het weer van voor af aan, dus het is de bedoeling dat je de vijanden weghoudt bij je teamgenoten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door Gathering te gebruiken. Hierdoor wordt Elzia onweerstaanbaar voor vijanden en zal zo moeten rennen voor zijn leven, terwijl zijn teamgenoten de tijd krijgen om hun magie op te roepen.


Naast de directe aanval, kan er ook voor gekozen worden om de vijand stil en stijlloos af te slachten. Door te sneaken en een enkele vijand weg te lokken bij zijn maten kun je zo één voor één de vijand uitschakelen zonder alle commotie van een groots gevecht. Zo kunnen spelers zelf weten hoe ze de gevechten ingaan en welke tactiek ze willen toepassen. Dit is even kort uitgelegd hoe het werkt, in werkelijkheid kan het uiteraard zo diep zijn als je zelf wilt.

Zoals in vrijwel iedere RPG zijn er de nodige sidequests die je aan kunt gaan in The Last Story. Deze vind je in Ruli City, waar de nodige inwoners dingen van je willen. Tevens kun je in Ruli City nieuwe wapens kopen of je huidige wapens upgraden (wat veelal het geval is). Dit kost in het begin enkel (veel) geld, maar na mate je verder vordert, zul je ook specifieke items moeten verzamelen om je wapens sterker te maken.


Na het geweldige Xenoblade lijkt dit ook weer een topper te zijn in de nadagen van de Wii. Ik kan persoonlijk niet wachten om dit laatste verhaal van begin tot eind te spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten