woensdag 15 februari 2012

Syndicate (2012)

Deze blog is momenteel onder constructie. Om heel eerlijk te zijn ben ik na het aanmaken van deze blog direct begonnen met schrijven zonder dat ik me druk maakte om de lay-out of opmaak. Nou heb ik van de week al even snel een bannertje gemaakt, maar ik begon me toch te ergeren aan de basic lay-out. Natuurlijk is dit geen hoogstaande "professionele" blog, maar het oog wil ook wat. Ik ben daarom begonnen aan een verbouwing, wat tot nu toe geleid heeft tot een andere indeling van deze blog. Verwacht in de komende dagen ook op het visuele vlak wat meer veranderingen, zoals een nieuwe banner (geef toe, die van nu past echt niet meer) en achtergrond.

Maar om even tot een punt te komen, deze verbouwing deed me denken aan games die in een nieuw jasje gestoken worden. En dan kom je al gauw uit bij Syndicate.


Syndicate is een RTS-game uit 1993, dat een ware cultstatus heeft verworven. In het spel moet je een team bestaande uit vier cyborgsoldaten begeleiden in een aantal levensgevaarlijke missies, waarbij ze ondere andere mensen moeten vermoorden of een organisatie moeten infiltreren. Het uiteindelijke doel is om je eigen organisatie, of Syndicate, zo groot mogelijk te maken en die van de concurrentie uit te schakelen.

Deze game krijgt nu een zogenaamde reboot van ontwikkelaar Starbreeze Studios. In dit geval houdt dat eigenlijk weinig meer in dan een vrije herinterpretatie van het origineel, want in plaats van een tactische strategy-game wordt Syndicate een FPS. Ja, je leest het goed, een first person shooter. Het verhaal is geschreven door Richard Morgan, een Britse bestsellerschrijver die ook aan Crysis 2 heeft gewerkt.

Syndicate speelt zich af in 2069. De wereld is opgedeeld in regio's die worden geleid door grote organisaties, of Syndicates. Deze Syndicates hebben een nieuwe manier gevonden om de mensen te laten communiceren met de digitale wereld, namelijk door middel van een chip in de hersenen. Aangezien deze chip controle geeft over mensen wil iedere Syndicate de gehele markt controleren. Om de markt te veroveren heeft iedere Syndicate speciale agenten in dienst om de concurrentie dwars te zitten. Deze agenten hebben door allerlei chips versterkte lichaamsfuncties, waardoor ze onder andere door muren kunnen kijken en de tijd kunnen vertragen. In het spel speel je Miles Kilo, het nieuwste prototype van de Eurocorp-organisatie. Je gaat op missies om bij de concurrentie te infiltreren en zal in het spel veelvuldig te maken krijgen met corruptie en wraak. Net als in het origineel zul je ook onderzoek doen naar nieuwe futuristische wapens en krachten.


Syndicate zal uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De game is onder andere hier te reserveren:

Na de aankondiging van de game is er zeer wisselend gereageerd door gamers. Zo vinden sommige mensen het raar dat er weer een FPS uit, want dit genre is de laatste tijd al behoorlijk uitgemolken. Dit gevoel wordt versterkt door het feit dat de originele Syndicate een grote hit was als strategy-game, dus waarom zou er dan een FPS van gemaakt moeten worden? Aan de andere kant zijn er mensen die de hoop niet opgeven. Deus Ex (ook een reboot) heeft laten zien dat het FPS-genre nog lang niet verzadigd is, als je er maar de nodige aandacht insteekt. Toegegeven, Deus Ex bleef zeer trouw aan het origineel, iets wat Syndicate niet lijkt te doen.

Misschien had Starbreeze Studios Syndicate gewoon niet als reboot naar buiten moeten brengen, want logischerwijs beginnen mensen dan direct te vergelijken. Als ze de game op de markt hadden gezet als een op het Syndicate-universum gebaseerde FPS, was de kritiek wellicht meegevallen. Aan de andere kant was de buzz dan vanzelfsprekend ook een stuk minder geweest. We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten